cim

TANÁCSOK A LEGGYAKORIBB HAZAI ÁSVÁNYOK OTTHONI MEGHATÁROZÁSÁHOZ

© Szakáll Sándor 2020-06-15

Az alábbi kis összeállításban a legegyszerűbb fizikai és kémiai tulajdonságok megfigyelésével történő ásványhatározáshoz szeretnék néhány tanácsot adni. Fontos az elején hangsúlyozni, hogy ez nem egy komplett határozó. Csak a hazánkban nagy gyakoriságú ásványokra mutatok be példákat abból a célból, hogy ezekkel az egyszerű módszerekkel ki tudjuk szűrni az esetleges ritkább ásványokat. Ha olyan példányt talál valaki a vizsgálódás során, melynek sajátságai nem illeszkednek ezekhez a nagy gyakoriságú ásványokhoz, akkor érdemes a mintát további vizsgálatra szakembereknek megmutatni, akik sokféle .......

Tovább a teljes cikkre >>


Változások a Geománián

© Nagy Mónika 2020-03-23

Idestova 10 éve fut már a Geománia, és már elég nagy adathalmaz gyűlt össze ahhoz, hogy szükséges legyen jó néhány változást bevezetni, illetve egy alapos átfésülést végezni, hogy minél hitelesebbek, és minél informatívabbak lehessünk.
Nagyon örültünk, hogy ehhez a munkához, illetve a későbbiekhez, jól felkészült önkéntesek vállalták, hogy területfelelősként felügyelik azokat a területeket, ahol már nagy tapasztalatot szereztek:
Szabó Dávid (Mátra), Gál Péter (Bükk), Koller Gábor (Rudabánya, Likas-kő, Pécs-Vasas, Nagybörzsöny), Kónya Péter (Balaton-felvidék), Mesics Gábor, Nagy Mónika (Sopron). .......

Tovább a teljes cikkre >>


A gyűjtők újabb megszorítása vagy végre tiszta víz a pohárba?

© Körmendy Regina 2016-01-21

Az 55/2015(IX.18,) FM rendelet a földtani alapszelvények és földtani képződmények védetté nyilvánításáról és természetvédelmi kezelési tervéről.

Az utóbbi időben elszaporodtak az illegális ásványgyűjtéssel kapcsolatos incidensek és sokan az új FM rendeletet mondanák bűnösnek, holott egyáltalán nem jelenti az érvényes jogszabályok szigorítását, hanem végre tisztázza a gyűjtéssel és kutatással kapcsolatos fogalmakat (igazából az eddig is jogkövető gyűjtő előnyére, aki már attól is kezdett rettegni, ha felvett egy kövecskét az útról), és összeszedett néhány földtani képződményt, amit .......

Tovább a teljes cikkre >>


Fotós felszerelésem

© Tóth László 2014-02-02

 Sziasztok!

Sok hívást kaptam az elmúlt időszakban, miként is fényképezem az ásványokat? Hát már leírtam párszor, nézzetek utána a cikkek között. Nem írok semmit a továbbiakban, inkább közlöm a felszerelésem képét azokkal az objektívekkel és fényképezőgépekkel, amelyekkel jelenleg dolgozom. A mérethatár az 1m-től a 0,3mm-ig  terjed. A stúdió berendezéseimet, a világításokat, számítástechnikai berendezéseket és egyebeket nem teszem közzé.

Tóth László_2014


.......

Tovább a teljes cikkre >>


Egy komoly kérés a feltöltőkhöz

© Mesics Gábor 2013-01-27

Nem akartam rögtön a statisztikai adatok után kissé ünneprontó lenni, de néhány feszítő kérdést sajnos minél előbb meg kell oldani. Sajnos hosszú lesz az írás, de kérem, olvassátok végig.

Rendkívül gyorsan szaporodnak a fotók a honlapon, és ha ez a tendencia folytatódik, hamarosan finanszírozhatatlanná válik.
Ezt a tényt már a kezdetek kezdetén sejtettük, meg is alkottuk a "3 db-os" szabályt, hogy valahogyan megpróbáljuk kordában tartani a minden határon túli feltöltést.
Ezidáig ezt a kérdést rugalmasan, és sok .......

Tovább a teljes cikkre >>


A téli „rovancsolás” öröme (és fontossága)

© Körmendy Regina 2012-02-13

NON MULTA – SED MULTUM – ne a mennyiség, a minőség határozza meg gyűjteményünk értékét, legalábbis akkor, ha valamelyik rendszer szerinti gyűjteményt már összeállítottunk és eközben észrevettük, hogy a gyűjtemény olyan méreteket kezdett ölteni, hogy már nehezen kezelhetővé vált ill. terjedelme fenyegeti a családi békét. Vannak ugyan kivételek a gyűjtők között, akik már a gyűjtőmunka elején tudják fékezni magukat és csak azt viszik haza, ami tényleg csak a gyűjteményükbe való (őszintén mondva – én eddig csak egyszer találkoztam .......

Tovább a teljes cikkre >>


Összesen: 3 oldal

1 2 3 >  >>

© Nagy Mónika 2009-2024