cim

Változások a Geománián

© Nagy Mónika 2020-03-23

Idestova 10 éve fut már a Geománia, és már elég nagy adathalmaz gyűlt össze ahhoz, hogy szükséges legyen jó néhány változást bevezetni, illetve egy alapos átfésülést végezni, hogy minél hitelesebbek, és minél informatívabbak lehessünk.
Nagyon örültünk, hogy ehhez a munkához, illetve a későbbiekhez, jól felkészült önkéntesek vállalták, hogy területfelelősként felügyelik azokat a területeket, ahol már nagy tapasztalatot szereztek:
Szabó Dávid (Mátra), Gál Péter (Bükk), Koller Gábor (Rudabánya, Likas-kő, Pécs-Vasas, Nagybörzsöny), Kónya Péter (Balaton-felvidék), Mesics Gábor, Nagy Mónika (Sopron). Az ilyen módon nem lefedett részeket közösen felügyeljük. A végső szót megegyezésünk szerint Szakáll Sándor mondja ki a problémás esetekben.

Ami változások már megvalósultak:

A „vasoxidok” név megszüntetése: a kristályos vas-oxidok karcolási poruk színe alapján legtöbbször elkülöníthetőek egymástól, innentől csak a goethit (sárgásbarna, rozsdabarna porszín), és a hematit (vörösbarna porszín) lehet elfogadható. Fontos azonban megjegyezni, hogy a teljesen átlagos kőzetalkotó megjelenések kizáró okot jelentenek, ilyenek a porszerű hintések vagy filmszerű bevonatok, melyek bármilyen kőzetben megjelenhetnek a felszínen, felszín közelben.
Több más név is megszűnt (részben nevezéktani változás, részben nem bizonyított hazai lelőhely esetében), ezek: antimonokker -> főleg sztibikonit, anortoklász -> albit vagy szanidin, cinkrosasit -> rosasit vagy parádsasvárit, desztinezit diadochit helyett, kuproroméit partzit helyett. Nem bizonyított hazai lelőhelye miatt töröltük az alábbi fajokat: berthierit, dufrénit, nátrodufrénit, türkiz.
Ezenkívül sok (egyébként alig használt) csoportnevet megszüntettünk. Kivételek azok a csoportnevek, ahol mennyiségi kémiai elemzés nélkül nem lehet korrekt fajbesorolást végezni.
Alapvetően megtörtént a Mátra, Rudabánya, Likas-kő és Tokaji-hegység átfésülése.
Jó néhány lelőhelyet megszüntettünk, ahol nem volt értékelhető példány, viszont természetvédelmi terület státusú.

Amik jelenleg futnak:

A még hiányzó területek átfésülése, a bizonytalan, vagy nem hiteles példányok szűrése. A technikailag nagyon problémás fotók kiszűrése (főleg a színhelyesség, az élesség és a téma láthatósága szempontjából).

Ami még ezután jön:

A „mangánoxidok” névnek a vasoxidokhoz hasonló törlésének jelen elgondolásunk szerint nem lenne értelme, mert nagyon sok a keverék, de a példányok számát szeretnénk erősen csökkenteni. Emiatt erre is érvényes, amit a vas-oxidokra írtunk: a teljesen átlagos kőzetalkotó megjelenések kizáró okot jelentenek, ilyenek a porszerű hintések vagy filmszerű bevonatok, melyek bármilyen kőzetben megjelenhetnek a felszínen, felszín közelben.
A sok patak- és folyami-hordalék lelőhely erős felülvizsgálata, a lelőhelyek számának csökkentése, illetve a bizonytalan hitelességű példányok törlése.
A „3 darabos szabály” megszűnik, helyette azt az elvet alkalmazzuk, hogy:
- a képen felismerhető legyen a leírt ásvány
- a többlet példánynak legyen többlet információ értéke (más alak, szín, társulás, stb.)
- ne legyenek duplikációk (akár más szögből, akár más nagyítással)

És végül:

Sokszor elhangzanak bírálatok a fotó, vagy a példány minőségével, esztétikájával kapcsolatban, ezeket - a fenti okokat kivéve - nem vesszük figyelembe. Nem mindenki rendelkezik drága felszereléssel, sok idővel, és nem minden lelőhely szolgáltat csúcspéldányokat. Minden egyes feltöltő fontos nekünk.
A lényeg, hogy ha megosztod velünk egy példányod fotóját, akkor próbáld olyan szemszögből értékelni a fotódat, hogy miképpen látnák azt mások. Ha látjuk a megnevezett ásványt, akkor az információ értékkel bír, és fontos számunkra.
A területfelelősök nem névre, ismertségre nézik át a feltöltött példányokat, és ne vedd zokon, ha kifogásokat vetnek fel. Neked is fontos, hogy a példányod helyesen meghatározott legyen, és a feltöltött fotód ne csak az átlapozható töltelékek közé kerüljön.

Reméljük, hogy egyetértetek.
A Szerkesztők


© Nagy Mónika 2009-2023