cim

Ásványok fotózása-2 ( Kiegészítés Mesics Gábor cikkéhez )

© Tóth László 2010-07-26

Alapjában fotózás szempontjából meg kell különböztetni:


In situ képek:

Sajnos ez az a módszer, amire nem lehet felkészülni. Bányafal, robbantás, megnyílik egy üreg és meg szeretnénk örökíteni. Lehet szakadó eső, szikrázó ellenfény, borult idő, vagy sötét bányavágat. Kevesen vannak, akik kiegészítő vakuval, derítő ernyővel és objektívek, szűrők hadával mennek gyűjteni. Ilyenkor a kép minőségére nagyon kevés hatást .......

Tovább a teljes cikkre >>


Néhány tipp ásványfotózáshoz

© Mesics Gábor 2010-07-18

Hazai ásványaink sajnos nem olyan méretűek, hogy fényképezésük hagyományos módszerekkel megoldható lenne, a biztos megoldást nyújtó felszerelések pedig olyan drágák, hogy az anyagilag jobban eleresztett országokban is a gyűjtőklubok közösen szerzik be. Azért akadnak olyan olcsóbb megoldások is, amikkel nagyot javíthatunk a fotók minőségén, illetve fotózhatunk olyan példányokat is, amelyeket csak sejteni lehetett eddigi fotóinkon.
Én csak a saját módszeremet és tapasztalataimat írom le, ez nem a kőbe vésett megoldás, inkább ötletadás azoknak, akik nem tudnak továbblépni.
Alapvetően .......

Tovább a teljes cikkre >>


A budapesti Róka-hegy ásványai

© Körmendy Regina 2010-02-16

1999-ben jártam először a Róka-hegyi mészkőbányában és azóta negyedik alkalommal csodáltam meg geológiai, botanikai kincseit, na meg a pazar kilátást a hegy csúcsáról.
A Róka-hegy kőtömege többszörös túlélőként emelkedik Csillaghegy régi és új lakónegyedei fölött. A triász végén (kb. 200 millió éve) lerakodott, másfél kilométeres vastagságú dachsteini mészkő ugyanis még az eocén előtt (kb. 40 millió éve) megkapta első nagy „pofon”-ját, iszonyatos erejű földmozgások folyamán kettészakadt a Romhány-Budapest-Törökbálint között húzható vonalnál a pesti oldal (síkság) leszakadt, a .......

Tovább a teljes cikkre >>


Összesen: 3 oldal

<<  < 1 2 3

© Nagy Mónika 2009-2024