cim

Az alapok-I

© Tóth László 2011-01-12

(Avagy mit kell beszereznem, ha ásványgyűjtő szeretnék lenni?)

Többek számára unalmas lehet a cím, de a kezdőknek ajánlom. Sokan alapvető felszerelés nélkül szeretnének ásványokat, kőzeteket gyűjteni és csodálkoznak, amikor nem csak lehajolni kell a darabokért. A gyűjtéshez megfelelő célszerszámokra és ruházatra van szükség. Aztán a kincseket tárolni is kell és élvezni szépségüket, amelyet méretüknél fogva sok esetben csak mikroszkóppal tudunk.

Szóval szeretnél ásványokat gyűjteni?

Akkor kezdjük az elején. Mivel az ásványokat meddőhányóról, kemény sziklákból kell gyűjteni, alapvetően szükséged lesz a következő gyűjtőeszközökre:
1, Geológus kalapács
Ez egy olyan kalapács, amelynek az egyik vége hegyes v. lapos a darabok kifeszegetéséhez, a másik vége pedig tompa a sziklák, kövek szétütéséhez. Létezik az ún. palázó kalapács, amely akár áruházakban is beszerezhető és árban mindenki számára elérhető. Ennek egyik fele két csúcsban végződik, az egyik hosszabb a másiknál. Gyorsabban tönkremegy, mint a márkás geológus kalapács, de ára annak töredéke. Barkács áruházakban mindig kapható!
2, Csákány
Nagyobb darabok földből való kiszedéséhez ajánlott. Nem kell túl nagy, csak akkora amelyet méreténél és súlyánál fogva kényelmesen tudunk hordozni.
3, Feszítővas
Méretes összeállt kőzetek bontásánál kellhet. Itt is a csákánynál leírtak a mérvadók!
4, Lupé
Bármennyire is jó a szemünk egy 10x nagyítású lupé mindig kell, hogy legyen velünk. Soha nem tudhatod milyen darabot fogsz találni! Ajánlott nyakban egy darab zsinóron hordani, hogy kéznél legyen. Nagy a választék, általában a drágábbak jobb minőségűek! Optikai boltokban kapható.
5, Törő-ütő kalapács
Amennyiben vésni kell, akkor mindenképpen ajánlott. Súlyuk 1000-1500g. Minkét végükön laposak. Lényege, hogy hosszú ideig tudjál vele vésőre ütni! Lehet, hogy a nehezebbel pár ütés után elfárad a kezed és félreütsz! Nagyon tud fájni…
6, Vésők
Repesztő v. spiccvéső és lapos véső. Mindkettő szükséges a kőzetek bontásához, repesztéséhez. Itt is óriási a választék, lehet próbálgatni.
7, Védőszemüveg, kesztyű
Nagyon hamar megvan a baj. Nem egy sérülés megelőzhető szemüveggel és kesztyűvel! A szilánkok súlyos szemsérüléseket okozhatnak. Az éles kövek és a kalapácsnyél pedig kezünket teszik próbára. Kesztyűből elég egy strapabíróbb cérnakesztyű is
8, Megfelelő ruházat
Általában munkás ruházat, vagy katonai ruházat. Lényege, hogy ne sajnáljuk és kényelmesen tudjunk benne mozogni. A sok zseb csak előnyt jelent! Bakancs is ajánlott nehezebb terepen.
9, Cullangok
Nem szaporítom a szót, de térkép, iránytű, kullancsriasztó, esőkabát, hátizsák, újságpapír…stb. ugye természetes egy hosszabb gyűjtésnél?

Ezek azok az alapvető dolgok, amik kellenek gyűjtéshez. A gyűjtött darabok között manapság több „mikró” ásvány is akad. Ezek tárolása, tisztítása, feldolgozása újabb cikket is megér. Most csak a sztereó mikroszkópot szeretném kiemelni. Nagyon sok ásvány nem fordul elő több cm-es nagyságban, túlnyomó részt 0,5-2mm között léteznek. Ebbe a gyönyörű világba csak sztereó mikroszkóppal tudunk betekinteni. Nem győzöm hangsúlyozni, elengedhetetlen része a mai ásványgyűjtésnek! Nem kell fényképezős-digitális, egy korrekt optikával ellátott 10x-30x-50x nagyítású akár zoomos akár revolveres mikroszkóp megteszi. Lényeges a világítás is! Legalább olyan fontos, mint a mikroszkóp maga! LED-es, üvegszál-optikás a leggyakoribb.
Mivel egy rossz optikájú mikroszkóp akár a látásunkat is ronthatja, ne hamarkodjunk a beszerzéssel. Próbáljunk ki mindent alaposan. Vigyünk magunkkal a vásárlásra apró ásványokat és csak akkor döntsünk a mikroszkóp mellett, ha nem szédülünk pár perc nézegetés után sem és nem kell erőltetni a szemünket az éles látványhoz.
A világításnál a legfontosabb, hogy az ásvány színe megegyezzen az eredetivel. Sok a kékes fényű fehér LED, ezeknél mindennek hamis színe van! Nem akarok senkit sem reklámozni, de itt is a Zeiss, a Leica, a Nikon és az Olympus gépek viszik el a pálmát minőségben.

Röviden ennyi az alapvető dolgokról!

Jószerencsét!
Velence, 2011.01.09.

© Nagy Mónika 2009-2024