cim

Tűzköves-hegy, mészkőfejtő, Szentgál, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A Tűzköves-hegy felhagyott mészkőfejtőjében jura korú, vörös színű, vas- és mangánoxidos, tűzkőbetelepüléses mészkövet fejtettek. Az erősen töredezett kőzetben lencseszerűen helyezkednek el a tűzkőpadok. A kőfejtő bejáratánál a bal oldali falon barlangi képződmény látható, a falból kimállott cseppkövek már erősen erodáltak.

Leírás: A bánya megközelíthető a 8-as útról, a Herend-Szentgál utáni elágazásnál igen rossz aszfaltút vezet a Szentgáli vasútállomáshoz. A vasúti rakodóval szemben, a hegyoldalon nyílik a bánya, amibe rövid, félig benőtt földút vezet.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 0 barna foltok, kérgek, földes halmazok
hematit 0 vörös porszerű halmazok, a mészkövet, tűzkövet, kalcitot, opált vörösre, rózsaszínre festi
kalcit 4 barnás-vörös, ritkábban sárgás-fehér, 1-30 mm-es szkalenoederek, cseppkövek, gömbök, erek, pátos tömegek, a helyre jellemzők a sima felületi, mangándendrites gömbök ("krumplik"), melyeknek belsejét vörösös, vagy barnás sugaras kalcit tölti ki.
kvarc 0 1-3 mm-es, fehér, vagy víztiszta kristályok a tűzkő üregeiben
kvarc (kalcedon) 0 fehér, szürkés-fehér gömbös bekérgezések
mangánoxidok 1 fekete kérgek, tömegek, foltok, dendritek, ritkán piroluzit tűs halmazai
opál 2 vörös, barna, sárga, fehér fényes, kagylós törésű tömegek, elsősorban a külső, már eléggé benőtt hányón. Ott fehér, fénytelen kéreggel pasztell színű (rózsaszín, világos-kék, sárga, szürke) tűzkövek fordulnak elő, a bányán belül a tűzkő vörös jáspisra emlékeztet

© Nagy Mónika 2009-2023