cim

Gyepű-hegy, Baglyas-völgy környéki tárók, meddőhányók, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A gyepű-hegyi tárókat miocén korú andezitben, kálitrachitban haladó kvarcos, karbonátos telérekre hajtották. Az ércek elsősorban a sötétszürke, fehér kvarceres, pirit-markazit-zsinórokkal átszőtt kőzetekben fordulnak elő, hegyikristályokkal, ametiszttel kitöltött üregekkel. A Gyepű-hegy alján nyíló András-táró (Altáró) aranytartalma 4-24 g/t-t ért el, a telérkitöltés erősen oxidált, vörös agyagos telérkvarcot és termésaranyat is tartalmazott. A hegyoldalon lévő Bajor légakna hányóján található likacsos telérkvarcban talált ezüst-arany-ásványok is ezt igazolják. A Gyepű-hegy déli oldalán lévő Helén-táró okkeres pszeudotrachitot tárt fel, pirites hintésekkel és kvarccal kitöltött üregekkel. Miután a Rózsa-hegy alján lévő János-táró, valamint a Medve-hegy alján lévő Kaolin-táró meddői úgyszintén a Baglyas-völgyben helyezkednek el és mindkettő a János-telér anyagát tárja fel (pirites-kaolinites-illites kitöltések, a nemesfémek a pirithez kötődnek), a Baglyas-völgyi lelőhelyekhez soroltam.

Leírás: A felsorolt tárók, horpák meddőhányói Telkibánya felől, a Malom-hegyen keresztül vezető földútról érhetők el. A földút a Négyszögű-rét oldalán a Baglyas-völgybe kanyarodik. A patakot követve először elérjük a János-táró meddőjét (a táró a Rózsa-hegy alján, a völgy keleti oldalán látható), mely korábbi kutatóberendezések betontalp-maradványairól ismerhető fel. Alatta, a völgy bal oldalán, a bekerített horpák alatt található az András-táró, meddője keveredik a János-táróéval. A kerítés mentén felgyalogolva a Gyepű-hegyen vezető útra, az út alatt látható kis völgyben rátekinthetünk a Helén-táró meddőjére, az út felett a hegyoldalon látható a Bajor-légakna meddője. A kaolintáró meddője úgyszintén a Baglyas-völgyben helyezkedik el, a horpamezőtől kb. 200 méterre. A horpamezővel szemben, a Rózsahegyen egyébként még egy másik, mély légakna látható. A Baglyas-völgy horpamezőjét bekerítették, amennyiben mégis bemerészkedünk, ügyeljünk arra, hogy biztonsági okokból kizárólag a horpák külső oldalán gyűjtsünk.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
akantit 0 mm körüli fekete fényes szemcsék, tűk
aragonit 1  
dolomit 4 1-3 mm-es krémszínű romboéderek, halmazok
gipsz 0 mm körüli fehér, ill. víztiszta tűk, jarosittal, goethittel
goethit 2 barna kérgek, foltok, földes halmazok
hematit 1 vékony fekete gömbös kérgek, vörös porszerű bevonatok
jarosit 0 mm körüli lemezek, ill. okkersárga porszerű bevonatok
kalcit 0 fehér, pátos tömegek, erek, ritkábban 1-4 mm-es romboéderek
kalkopirit 0 aranyszínű, mm körüli szemcsék
klórargirit 0 barna, mm alatti szemcsék, hexaéderek (friss állapotban átlátszó)
kvarc 7 fehér, vaskos tömegek (telérkvarc), üregekben zömök, 1-5 mm-es (néha nagyobb) víztiszta, fehér, sárga kristályok, ill. mm-es tűs kristályok
kvarc (hegyikristály) 2 színtelen, víztiszta 1-10 mm-es kristályok
mangánoxidok 0 fekete kérgek, foltok, laza tömegek
markazit 3 ezüst színű hintések, mm alatti kristályok
melanterit 1 zöld, üvegfényű bekérgezések
ortoklász (adulár) 0 1-3mm -es fehér kristályok
pirargirit 1  
pirit 3 aranyszínű hintések, erek, mm körüli kristályok
proustit 1 mm körüli meggypiros oszlopos kristályok
szfalerit 2 mm körüli sargás-barnás szemcsék
sziderit 3 1-3 mm-es halványbarna gömbök, más karbonátokkal együtt tömegesen-sávosan is
termésarany 2 melegfényű, aranyszínű (magas ezüsttartalomnál fehéres fényű)1-3 mm-es lemezek, fonatok, elsősorban "limonitos" kvarckitöltésekben

© Nagy Mónika 2009-2023