cim
veszély

Homokbánya, Úny-Máriahalom, Gerecse

Geológia: Az Úny és Máriahalom közötti homokbánya oligocén korú homokot, homokkövet tár fel, melyet erős vasasodás jellemez, a vasoxid markazit mállásából keletkezett. Az időszakosan művelt bánya időnkőnt nagy méretű vasasodott fakövületet, konkréciót szolgál, rengeteg a csiga- és kagylókövület, de gerinces állatmaradványokat is találhatók benne. Ásványokban ugyan szegény, néha azonban szép kis példányokra lehet szert tenni.

Leírás: Az időnként üzemelő bánya (hétvégéken mindig szabadon volt bejárható) Dorog felé tartva Úny község határát elhagyva és a buszmegálló után Máriahalom felé lekanyarodva az út bal oldalán helyezkedik el, kb. 120 méter távolságban a kereszteződéstől. A bejáratnál sorompó van. A bányafalak elsősorban száraz időszakokban omlásveszélyesek, dolgozzunk óvatosan. 2015 óta a bánya már nem járható be szabadon, csak az új tulajdonos engedélyével. 2019-ben a bánya láthatóan régebb óta nem működik.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 1 Max. 1 cm-t elérő átlátszó, vagy szürke kristályok, ill. kristálycsoportokkal, a homok szitálásával kinyerhetők (elsősorban az alsó, markazitgumókat tartalmazó rétegekből)
kvarc 0 A homok egyik összetevője, 2 mm-t is előre átlátszó szemcsék (mikroszkóp alatt többféle szilikát azonosítható!)
markazit 1 2001-ben a bánya közepén sok homokkövet gyűjtöttek össze, ennek szürke-kékes fajtájában hintésként fordult elő, emellett 2-5 cm-es gumókban jelent meg, mm-alatti kristályokkal és fehér, sárga vasszulfátokkal
muszkovit 1 A homok egyik fő összetevője, néha több mm-t is elérő ezüstös lemezekben jelenik meg

© Nagy Mónika 2009-2022