cim
engedélyköteles veszély

Agyagbánya, Mályi, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A Mályi Téglagyár agyagbányája alsó pannon korú, magas illit tartalmú szürke, kékesszürke agyagot és homokot, felső-pannon korú sárga agyagot, kőzetlisztet és homokot tár fel. A feltárás fedője pleisztocén korú homok/kavics (Sajó-Hernád hordalékkúpja) és barna agyag. A bánya összes feltárt rétegében, valamint fedőjében is megfigyelhetőek magasabb mangán tartartalmú zónák.

Leírás: Mályi település északi végében, attól Ny-ra fekszik az agyagbánya, melyhez közvetlen a 3-as szmú főútról üzemi út vezet (Miskolc felől közelítve, a település határát jelző táblát elhagyva, jobbra a második murvás/törmelékes út). A fejtésbe való belépés engedélyköteles, ami mostanában viszonylag könnyedén megkapható, ugyanis a bánya csak időszakosan üzemel. Azonban fontos megemlíteni, hogy engedély birtokában is mindíg kellő elővigyázatossággal és körültekintéssel járjuk be a területet ugyanis az esőzések miatt néhol instabil rézsűfalak és vízmosások alakultak ki. A bányában található ásványok pontosabb lelőhelyeiről a lelőhelyfotók közt látható egy fényképes útmutató.

Típus:

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 3 A barit, leggyakrabban az alsópannon kék és sárga, illetve a felsőpannon szürke agyagokban, a bánya nyugati végében fordul elő. Jellemzően szürke konkréciók cementanyagaként. Ezek néhány centiméterestől a több tíz centiméteres példányokig változatos méretekben találhatóak a területen. Néhány darab belseje szeptáriás, amelyekben tizedmilliméteres tűs barit kristályokat találhatunk.
gipsz 4 a bánya alsóbb területén egy kb 20x20 méteres térrészen elhelyezkedő gipsz kristályok az agyagban rétegszerűen kisebb nagyobb lapult ,sugaras kristályokból álló lemezeket/táblákat/csoportosulásokat alkotnak kb. 1-5 cm-es vastagságban ,valamint az agyagban szétszórtan szabadon fejlődő hasonlóan lapult sugaras kristályok is találhatók a milliméterestől a több centis tartományban!
goethit 1 A goethit a bánya egész területén megtalálható, legfőképp változatos formájú konkréciókat alkot, mind az agyagban, mind a kőzetlisztes homokban.
illit 0 a szürke agyag fő alkotórésze
kalcit 3 Nagyobb szeptáriák üregeiben bevonatok, kristályok, de leggyakrabban homokkő-konkréciók alapanyaga, melyek nagyon változatos formákat mutatnak. A szürkés, esetleg okkerszínű gömbök akár 20 centis méretig is előfordulhatnak. Legtöbbször 0,5-3 cm-esek és az egyedülálló gömböktől az akár több száz gömbből álló, nagyon változatos képletekig fordulnak elő.
kriptomelán 6 fekete, porló, tüskés ill. több centis ágszerű kinövéseket hordozó, max. 10 cm-es gömök
kvarc 1 A kőzetlisztes homok, kavics zsinórjaiban találhatóak a maximum néhány milliméteres kvarc szemcsék, melyek gyakran jól fejlett kristályalakot mutatnak. Ritkán kovás fa alapanyaga.
mangánoxidok 2 A bánya felső részén a homokban futó vasas rétegekben találhatóak a gumós/gömbös szerkezetek ,néhol magányos, tized milliméteres szabályos gömbök. Ritkábban előfordulnak kriptomelánnal alkotott társulásai is, de jellemzően vasas homok konkréciókban lelhetünk rájuk. A bánya többi részén előkerülnek dendrites mangánoxidok is ezek leginkább kisebb nagyobb összeállt homok tömbökben fordulnak elő.
markazit 0 A markazit, a felsőpannon szürke agyagban fordul elő, néhány centiméteres szabálytalan gumók formájában, ám ezek a levegőre kerülve hamar mállásnak, átalakulásnak indulnak, szürke, fehér porállagú szulfátásványokat képezve.
melanterit 1 A pirit, markazit mállástermékeként találhatjuk meg, ám vízoldékonysága miatt ritkán kerül elő.
pirit 1 A pirit, a felsőpannon szürke agyagban található magas mangántartalmú sziderit konkréciók repedéseiben fordul elő, melyekben irizáló bevonatokat képez tizedmilliméteres kristályokból.
sziderit 1 A sziderit főként a kék és szürke agyagokban található konkréciók alapanyagaként jelenik meg, azonban ritkán, kagyló maradványok felületén alkot, maximum néhány milliméteres kristályokat.
vivianit 3 Jellemzően összecementálódott vasas, agyagkonkréciók repedéseiben képez porszerű bevonatot, de előfordul megszilárdult/megkövült kagylólenyomatok felszínén is. Az élénk kéktől a feketéig, az oxidáció miatt, sok árnyalatban megtalálható.

© Nagy Mónika 2009-2024