cim
védett terület engedélyköteles veszély

Mihalovits-féle kőbánya, Határ-tető D-i oldal, Nagyvisnyó, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A kőfejtő fehér kalciterekkel átszőtt vékonypados, bitumentartalmától fekete perm kori mészkövet, mészmárgát és agyagmárgát tár fel, nem ritkák a fekete kovaszivacs-tűkből képződött tűzkőlencsék. A kőzet igen kemény, szilánkos, éles hasadású. A különböző színű (fekete ill. szürkés-barnás) mészkőrétegek váltakozása rendkívül látványossá teszi a bányafalat. A bányát 1982-ben védetté nyilvánították, a Nagyvisnyói Mészkő Formáció geológiai alapszelvénye. A bánya mögötti hegyoldal másik oldalán, a Határ-tető déli részén is található egy felhagyott kőfejtő, amelyből a bitumenes mészkő hiányzik.

Leírás: A településen csak a vasútállomást kell megtalálnunk (ha jól emlékszem, táblák jelzik az utat), és máris a célnál vagyunk. A bányát a vasúti sínektől bozótos rész választja el, de a helybeliek egy odavezető ösvényt rendben tartanak. A kőfejtőben - védettségére való tekintettel - nyugodtan megelégedhetünk a gyönyörködéssel, mivel anyagát megtalálhatjuk például a sínek közötti töltésben, vagy a vasútállomás környékén is. A Határ-tető oldalában található kőfejtő a síneken átaladva, egy pincesorról induló mély útbevágáson keresztül érhető el. Ezt a viszonylag nagy kiterjedésű bányát szemétlerakóhelynek használják, de javarészt még elérhetőek a bányafalak.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
aragonit 1 1-5 mm-es sugaras fehér-piszkosfehér tűs kristályokból álló halmazok (bevizsgálva)
dolomit 0 dolomitos lencsékben mm körüli fehér, szürke romboéderek
fluorit 0 1-2 mm élhosszúságú ibolyaszínű kristályok (frissítés: 1-2 mm-es lila szemcsék, egyszeri lelet, egyetemi terepgyakorlat során került elő egy kagyló héjára nőve, ME-en bevizsgálva, gyűjtője és a példány további sorsa ismeretlen)
gipsz 3 fehér, hajszálszerű, törékeny bevonat bitumenes mészkövön, időszakos megjelenésű
goethit 1 rozsdabarna foltok, gömbös-vesés bekérgezésekként, kalciton irrizáló bevonatként jelenik meg
illit 0 agyag-márgás rétegekben fehér halmazok
kalcit 8 1-5 mm-es romboéderes színtelen, fehér, halványsárga, szürke kristályok (néha kockaszerűek), vékony kérgek, víztiszta, akár cm-es ágyúpátok, erek, borsókövek, tömeges halmazok
kvarc 1 fekete tűzköves lencsék alapanyaga
muszkovit 0 ezüstösen mm alatti csillogó szemcsék
pirit 2 aranyszínű hintések, bitumenes mészkőben mm alatti aranyfényű, benn-nőtt foltok
plagioklászok 0 fehér szemcsék, kristálytöredékek

© Nagy Mónika 2009-2024