cim

Hideg-kúti és Szá(l)kacsurgói telér kibúvási, meddőhányói, Gyöngyösoroszi, Mátra

Geológia: A Bagolyirtás és Gyöngyösoroszi-Károlytáró között kb. fél úton fekvő Hidegkúti-táró és Szákacsurgói (a mostani térképeken Szálkacsurgó-ként szerepel)-táró meddői, a telérek felszíni kibúvásai a két rövid telér E-D csapását követik. A telérek andezitben, agglomerátumban futnak, komolyabb feltárásuk az 1930-as években felszínről történt, majd az 50-es, 60-as években folytatódott, az altáró felől is harántolták. Miközben a Hidegkúti telérre a magas pirittartalom volt jellemző, a Szákacsurgóiban helyenként jelentős ezüsttartalmú galenitre bukkantak. A két telér ásványösszetételét leíró irodalmat nem találtam, néhány adatot Nagy Béla (1984) közölt. Az ércekre itt jellemző volt a szalagos kifejlődés, ami a gyűjtött darabokon jól látható. A meddőben kevesebb az ametiszt, mint más telérekben, de szép kvarckristályokat mindenütt találhatunk.

Leírás: Mindkét telér eléggé nehezen megközelíthető területen fekszik. A két bánya között nincs összekötő út, ha egyikből a másikba akarunk jutni, vagy átvágunk az erdőn, vagy kerülünk. A Hidegkúti hányóhoz a legkönnyebben eljutunk Bagolyirtás felől, Mátrakeresztesről jövet az üdülő előtt dél felé lekanyarodó erdei úton a Hidegkúti forrásig, a forrás közelében található a felszíni telértörmelék, a hányók az Új Károly-táróhoz vezető útról balra esnek. A Szákacsurgó-i hányót vagy onnan, vagy a Bagolyirtás után a nagy jobb kanyarból induló erdei útról, mely a Nagy -nyak tetejét nyugat felé tartva megkerüli és végül a Szálkacsurgó-hoz vezet. A világos színű meddőhányó messziről látható.A Hidegkúti telér Károly-táró lakótelep felől, az alsó hurokból északra induló, közepes méretben emelkedő erdei úton is megközelíthető, a Szákacsurgói-hoz Gyöngyösoroszi felől nagy kerülővel a Malom-bérc felett, a Tótok rétjét érintő, majd északra tartó erdei úton jutunk el. A kb. fél órás gyaloglás miatt min. fél napot szánjunk mindkét lelőhelyre. Útközben érdemes, minden gyanús kőzetdarabot megvizsgálni. A meddőhányókat még nem rekultiválták, de 2012-ben elindult a Száka-csurgói táró és meddőhányó rekultivációjának előkészítése, mely 2015. nyarán be lett fejezve.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 2 1-5 mm-es fehér, vagy színtelen vékony, gyakran összenőtt táblák (a hidegkúti árkolásnál és a táró meddőhányóján)
covellin 0  
freibergit (tennantit csoport) 0 mm alatti szürke kristályok, szemcsék, hintések
galenit 3 ólomszürke erek, fészkek, ritkábban vaskos tömegek,elvétve fenn-nőtt, 1-3 mm-es kristályok kvarcban, magas ezüsttartalmú
gipsz 1 1-3 mm-es kristályok a hányó limonitos konkrécióiban
goethit 0 barna földes halmazok, foltok, kérgek, a kvarcváltozatokat sárgára festheti
jarosit 0 sárga porszerű halmazok
kalkopirit 1  
kvarc 5 üreges, rücskös fehér telérkvarc, az üregekben 1-50 mm-es kristályok
kvarc (ametiszt) 1 halvány és sötétlila erek, foltok, az üregekben 1-5 mm-es kristályok
kvarc (hegyikristály) 0  
kvarc (kalcedon) 3 szürke, kékes-szürke,égszínkék, sárga, narancssárga, fehér sávok, kérgek, érczsinorokkal váltakozva
markazit 0  
pirit 2 hintések, erek, fészkek,ritkábban fenn-nőtt 1-3 mm-es aranysárga kristályok, a Hidegkúti-táró fő ércásványa
szfalerit 2 fényes barna szalagok, fészkek, hintések, nem túl gyakori
terméskén 0  
wurtzit 0 barna hegyes tűk kusza halmaza, vagy kévékbe rendeződve, ritka

© Nagy Mónika 2009-2024