cim
veszély

300 méteres bazaltkőfejtő, Sümegprága, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: Sümegprágától délre a Sarvaly-hegy és a Karikás-tető közti bazaltgerincet számos kisebb-nagyobb kőfejtő tárja fel, ezek közül a legnagyobb az úgynevezett 300 méteres bánya, amely ezt a nem hivatalos nevet azért kapta, mert a térképen a 300 méteres szintvonalon fekszik. A bazalt egy hasadékrendszer mentén üledékes kőzetek közé nyomult be, ez hozta létre a két hegyet, és az azokat összekötő gerincet. A kőfejtő a Prága-hegy bazaltját tárja fel, a Karikás-hegyi bányával átellenes oldalon. Mivel egységesebb, közbezárt üledékes kőzetekben szegényebb bazaltot tár fel, illetve a kisebb méret miatt kevesebb ásványfajt lehet találni, mint a Karikás-hegyen. Ehhez hozzájárul az is, hogy nem művelik.

Leírás: A sümegprágai templomnál induló úton közelíthetjük meg a lelőhelyet az erdő széléig, ahol egy sorompó zárja el a továbbvezető utat. Innen gyalog megyünk tovább egyenesen a gerinc irányába.Jobbra a régi községi kőfejtő, balra pedig szintén egy régi kőfejtő bejárata. A gerinc előtt jobbra megláthatjuk a kőfejtő bejáratát kb. 2-300 méterre.
A bányát nem művelik, de a Karikás-hegyi bánya robbantási zónájába esik. Hétvégén nincs gond, de munkanapokon ügyeljünk a robbantást jelző szirénára.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
aragonit 2 Áttetsző, fehér tűs-sugaras csokrok a bazalt hólyagüregeiben. A csoportok mérete 5-20 mm között.
kalcit 1 Romboéderes kristályok, amik az üregek falát vonják be, illetve félgömbszerű képződményeket alkotnak. Gyakran limonittól sárgásak.
phillipsit-Ca 2 2-5 mm-es ikerkristályok, illetve ezekből álló csokrok, víztiszta sugaras 2-5 mm-es félgömbök.
szaponit (szmektit csoport) 1 Féreg- vagy szőlőfürtszerű képletek, bevonatok az üregek falán. Színük zöld, szürke, kék illetve bársonyos fekete.

© Nagy Mónika 2009-2024