cim

Király-hegy, hidrokvarcit-kőfejtő és felszíni kibúvások, Sárospatak, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A Sárospatak fölött magasodó Király-hegyen lévő hidrokvarcitbánya a 19. század második felében Európa-szerte ismert malomkőbánya volt. A Király-hegy kőzete erősen kovásodott, miocén korú megyer-hegyi riolit ártufa, a hegy gerincét azonban több méter vastagságú hidrokvarcit képezi, mely a kiváló minőségű malomkövek alapanyaga volt. Miután elsősorban ezt termelték ki, a megmaradt bányaudvar eléggé zeg-zugos. Az ásványok elsősorban a hidrokvarcit-telérekhez kapcsolódnak. A kőfejtő régóta felhagyott, a természet visszafoglalta, így a jó leletek egyre ritkábbak. A hegy oldalán - a folyamatos szőlőművelés folytán - azonban a mai napig szép számban gyűjthetők a hegy ásványai a felszínről, elsősorban a híres fehér opál.

Leírás: A Király-hegyi bánya az ún. Malomkő-tanösvény legmagasabb pontja. Megközelíthető Makkoshotyka felől, a Szilvás-kúti Turistaháznál letérve a piros T jelzésű tanösvényre, vagy Sárospatak felől, a Bot-kői parkolónál leparkolva és szintén a piros T jelzésű tanösvényt használva. Mindkét oldalról kb. 3 km-es gyaloglással kell számítani. Akinek túl strapás lenne ez a kirándulás, állítsa le kocsiját a Makkoshotykát Sárospatakkal összekötő út mentén és sétáljon fel a szőlőkbe, ahol ugyanazt találja, amit fent is. A kilátás mindenképpen királyi!

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
alunit 1 1-3 mm-es fehér vagy sárgás kristályok, elsősorban tufában
barit 5 1-3 mm-es fehér, vékony táblás kristályok kvarcitban
cinnabarit 2 málnavörös porszerű halmazok, foltok, erek kvarcitban és tufában egyaránt
goethit 0 sárgás-barnás foltok, bevonatok, kvarcváltozatokat sárgára festi, pirit utáni álalakok
hematit 2 vörös porszerű halmazok, erek, foltok, lényegesen ritkább mint a Bot-kőnél
kaolinit 0 fehér tömegek
kvarc 10 szürke, fehér, sárgás tömör hidrokvarcit
kvarc (hegyikristály) 3 1-5 mm-es színtelen kristályok hidrokvarcit repedéseiben, üregekben
kvarc (kalcedon) 3 szürke, fehér gömbös vagy fürtös halmazok, a kvarcitban szürkés-kékes ereket képez, néha kvarc-fenokristályokat tartalmaz
mangánoxidok 0 fekete foltok, kérgek, dendritek
opál 1 elsősorban fehér, kagylós törésű tömgegek, a kőzetben ereket, fészkeket képez, de előfordul sárga, barna, rózsaszínben is
pirit 0 hintések, 1-3 mm-es gömbök, kristályok hidrokvarcitban

© Nagy Mónika 2009-2024