cim
engedélyköteles veszély

Mészkőbánya, Beremend, Villányi-hegység

Geológia: A talajszint alatti kőfejtő alsó-kréta korú szürke orbitolinás mészkövet tár fel, magas kalcittartalommal. A mészkövet pannon korú vörösagyag-töbrök szelik át (az ezekből kimentett pannon fauna leletei a Harkányi gyűjteményben lehetett látni, azóta bezárt), a hátsó bányafalon bazalttelér töri át a mészkövet. Az alkálibazalt xenolitjaiban diopszidot, kalcitot, amfibolokat, ilmenitet, magnetitet, spinellt, rhönitet határoztak meg, mikroszkopikus méretben.

Leírás: A kőfejtő kizárólag már csak tudományos, ill. barlangászati célból látogatható, a védett kristálybarlang egy 150 méteres pillérből nyílik, a Duna-Dráva Nemzeti Park felügyelete alatt áll. A bányafalak omlásveszélyesek. A kőfejtő fő ásványa a kalcit. Utolsó látogatás éve: 2005, akkor a vörösagyag-töbör már körül volt bányászva, de még állt – mára valószínűleg eltűnt.

Típus: működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
aragonit 3 hófehér 1-8 mm-es tűs kristályok, ill. aragonit utáni kalcitálalakok
goethit 1 barna kérgek, foltok, porszerű halmazok, a kalcitot sárgára, barnára festi
hematit 3 vörös-fekete kérgek, foltok, gömböcskék, a kalcitot rózsaszínre festi
hidroxilapatit (apatit csoport) 5 a foszfordús vörösagyag és a mészkő érintkezésénél képződik, többnyire az orbitolinák eredeti héjszerkezetét foglalja el, szürkés-zöldes, sárga, világoskék, vagy krémszínű kalcedonszerű bevonatok, néha apró vasoxid- és mangándendritek vonják be. Az állatcsontokat egy halvány barna foszfatit tölti ki.
huntit 1 fehér, vizes állapotban képlékeny lepedék (hegyi tej), kiszáradva fehér porszerű halmazok, ritkán kalcit után álalakokat képez
kalcit 14 tömegesen, szalagosan, borsókő, cseppkő fehér, víztiszta, sárga, barna, vörös színben, fenn-nőtt kristályok elsősorban 1-100 mm-es szkalenoéderekben
mangánoxidok 3 meg nem határozott fekete kérgek, dendritek, foltok

© Nagy Mónika 2009-2024