cim
védett terület veszély

bazaltkőfejtő, Hermántó-hegy, Zalaszántó, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A felhagyott bánya pliocén korú bazaltot tár fel, ami egy hasadékvulkán (bazalt-telér) maradványa. A bazalt főként sötétszürke, oszlopos elválású, de helyenként világosabb színű, és morzsalékos.

Leírás: Zalaszántó Bazsi felé eső végén a Sztúpához vezető helyenként rossz minőségű úton induljunk el, és menjünk mindaddig, amíg az út egy éles kanyart vesz a Sztúpa irányába. Ennél a kereszteződésnél parkoljunk, a jobbra induló úton 100 méter után meglátjuk a bányát. A bánya két szintes, a felvezető út az elhagyott őrház után vezet fel, és erősen bozótos, de mégis jobb, mint falat mászni. Nemzeti Park terület, kerüljük a kártételt !

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gonnardit 1 Leginkább nátrolittal elegyedve jelenik meg, átlátszatlan fehér, kopottas tűcsomók. Régebben tetranátrolitként szerepelt, de a mai nevezéktan szerint Gonnardit.
kalcit 1 Romboéderes fenn-nőtt kristályok legtöbbször phillipsiten. Az egyes kristályok mérete elérheti a 1,5 cm-t is.
mangánoxidok 0 Apró mangándendritek, az üregkitöltő ásványok felületén. Ritka.
nátrolit 5 Átlátszó, néha átlátszatlan fehéres, rózsaszín, barnás-rózsaszín tűk, azokból álló csokrok, gömbök, üregkitöltések. A csoportok mérete elérheti az 1 cm-t is. Nagyon gyakori.
opál (üvegopál) 1 Átlátszó víztiszta, esetleg fehéres gömböcskék, nátrolit tűk végén. Méretük 0,2-0,8 mm. Viszonylag ritka.
phillipsit-Ca 2 Zömök fehér, vagy áttetsző kristályai az üregek falát vonják be, de előfordul oszlopszerű négyes ikerkristályként, illetve megnyúlt kristályokból álló gömbös képződményekként is.
pirit 0 Gyakrabban a kőzet törésfelületén aranyszínű foltokként jelenik meg, de 1 mm körüli kristályai az üregek falán, a ránőtt ásványok alatt is megjelennek.
szmektit csoport 2 Barna, vörösbarna bevonatok, apró, földszerű gömböcskékből álló halmazok.

© Nagy Mónika 2009-2024