cim
védett terület

Fagyosasszony bányák és horpáik, Nagybörzsöny, Börzsöny

Geológia: A rózsahegyi ércesedéshez tartozik a hegy D-i oldalán lévő intenzíven művelt Fagyosasszony terület. Zöldkövesedett andezitben alakult ki a teléres ércesedés, amelyet a középkorban horpákkal és tárókkal műveltek le. A bányákat a múlt század elején újranyitották, de csak kifejtett telérüregek árulkodtak a valamikori műveletekről. A horpák és meddők anyaga alapján egy galenites-szfalerites-pirites ércesedésről van szó, amelyben jelentős az ezüsttartalom. Ezüstásványok is megjelennek az ércekben. A hányók több száz évesek, állapotuk is tükrözi ezt.

Leírás: Nagybörzsönyből az altáróig jó minőségű erdészeti úton lehet eljutni. Innét gyalog a Kovács-patak völgyéig. A bejárat előtt ( Hevér temető ) jobbra elfordulva jutunk a Fagyosasszony/Királyrét területre. Balra egy jellegzetes sziklataréj " Rózsa szikla" után már kezdődnek a bányák. Első mindjárt a Királyréti-altárna, amely még a múlt század elején is összeköttetésben állt a Ludmilla-altáróval (ami a Fagyosasszony bányák altárója volt és nem a Rózsa bányáké!!). Aztán az István táró, majd nagy hányójával az Alsó-Fagyosasszony. Felette a Felső-Fagyosasszony bánya és a horpái a gerinc felé.
A terület természetvédelmi terület, a nemzeti park felügyeli. Az utak erdészeti kezelésben vannak, elvileg engedély nélkül nem szabad használni!

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
cerusszit 2 0,5-2 mm-es színtelen, vagy szürke kristályok, kérgek málló galeniten
galenit 1 akár 1 cm-t is elérő ólomszürke kristályok, ill. halmazok, magas ezüsttartalommal
kvarc 2  
kvarc (ametiszt) 1 Karbonátos telérből és vékony kitöltésből ismertek apró kristályai a Fagyosasszony bányáknál.
malachit 1 tized milliméteres foltok lithargitot bevonó vékony cerusszit rétegen
mangánoxidok 0  
pirargirit 1 Az Alsó-Fagyosasszony táró anyagából ismert. Pár mm-es pecsétek és mélybordó/fekete prizmás kristályok formájában. Ritka!
termésezüst 1 Apró nagyon erős reflexióval csillogó gömbök, dendritek. Méretük 0,x-1mm. Csak horpából kerültek elő, kvarcos anyagban.

© Nagy Mónika 2009-2024